Ga naar de inhoud

TUG OF WAR HOLTEN 2022

WK Touwtrekken

Tijdens het Wereld Kampioenschap Touwtrekken worden er wedstrijden getrokken in verschillende gewichtsklassen door mannen-, vrouwen- en gemixte teams. De gemixte teams bestaan uit 4 mannen en 4 vrouwen. In Holten vindt zowel het WK voor volwassenen als voor junioren plaats. Bij de junioren zijn er twee categorieën; onder de 23 jaar en onder de 18 jaar. De winnaar van elke afzonderlijke gewichtsklasse mag zich Wereld Kampioen noemen.

Voor meer info over de verschillende gewichtsklassen en categorieën, klik hier.

In elke gewichtsklasse en categorie mag slechts één team uit een land deelnemen. Om te beslissen welk team er namens een land mag meedoen, worden er per land selectiewedstrijden gehouden. 

WK TWIF Clubwedstrijden Touwtrekken

TWIF (Tug of War International Federation) Clubwedstrijden is een Wereld Kampioenschap voor clubteams. Tijdens dit WK worden er wedstrijden getrokken in verschillende gewichtsklassen door mannen-, vrouwen- jeugd en gemixte teams. Voor meer info over de verschillende gewichtsklassen en categorieën, klik hier.

Elke touwtrekvereniging kan dus een team of teams afvaardigen om deel te nemen aan het WK. Er kunnen dus meerdere teams uit één land meedoen aan dit WK.

Het Nederlandse Team

Het Nederlandse Team is het team dat bij de selectiewedstrijden in een gewichtsklasse als eerste eindigt. Dit team (afkomstig van een vereniging) mag Nederland vertegenwoordigen op het WK. Zo is er dus voor elke gewichtsklasse en elke categorie een Nederlands team dat Nederland vertegenwoordigd.

NK 2015 - 2016

Over Touwtrekken

“Ploegen klaar? Pak op het touw! Strekken……Trekken…….Nu!”
Met deze magische woorden begint elke touwtrekwedstrijd. Maar wat is nu precies de magie van een touwtrekwedstrijd?

Twee teams (van een gelijk maximaal teamgewicht) staan tegenover elkaar opgesteld langs een 36 meter lang, nu nog op de grond liggend, touwtrektouw. In het midden van het touw bevindt zich een lint dat precies op de middenlijn van de touwtrekbaan ligt. Op 4 meter (vanuit het middenlint) aan beide zijden is er een lint dat bepaalt hoe ver er getrokken moet worden. Oftewel; als dit 4 meter-lint over de middenlijn wordt getrokken dan is er sprake van een overwinning.

Als de scheidsrechter “pak op het touw” roept, pakken de teams het touw op. De scheidsrechter kan het touw nog een beetje van links naar rechts laten bewegen met als doel dat het middenlint zich ook echt boven de middenlijn bevindt. Daarna volgt het “strekken” waarbij de teams het touw op spanning brengen. Nogmaals controle van het middenlint en bij het “trekken…….nu” begint het echte werken en zetten beide teams haar krachten in! Steunen met armen op de grond of zitten op de grond is niet toegestaan. Hiervoor kan het team een waarschuwing krijgen. Bij drie waarschuwingen gaat de overwinning naar het andere team.

Een wedstrijd bestaat uit twee trekbeurten, na de eerste trekbeurt wisselen de teams van kant. Dit om te voorkomen dat de ondergrond in het voor- of nadeel speelt voor één van beide teams. Een wedstrijd kan ook in een gelijkspel eindigen als beide teams een overwinning weten te behalen.

Eenmaal begonnen aan de wedstrijd komt het aan op kracht en uithoudingsvermogen. Maar zeker ook op tactiek en wilskracht. Hoe zorgen we er voor dat het andere team verslapt? Hoe zorgen we zelf voor het behoud van onze eigen kracht? En natuurlijk; hoe trekken we ze over de streep? Een mentaal en fysiek spel!

Bij touwtrekken komt het dus aan op teamgeest, tactiek, techniek, kracht, uithoudingsvermogen en wilskracht. Deze combinatie van fysieke en mentale inspanningen zorgen voor de magie van een touwtrekwedstrijd!

Organisatie

De organisatie van het WK bestaat uit een enthousiaste groep vrijwilligers die een connectie met en/of een warm hart aan OKIA toedragen. Voor meer informatie over de organisatie, klik hier.

TOW krant

Voor het WK is er een speciale Tug of War krant uitgegeven. Om deze te bekijken, klik hier.

Over OKIA

De organisatie van het WK Tug of War 2022 is door het internationale bestuursorgaan TWIF toegewezen aan touwtrekvereniging OKIA.

2021 is voor OKIA, dat staat voor Onze Kracht Is Achteruit, een jubileumjaar. Op 28 december 2021 bestaat OKIA 50 jaar. In de 50 jaar zijn er behoorlijk wat succesen behaald. Waaronder promoties en kampioenschappen in gewest Oost. In 1992 werd OKIA voor het eerst Nederlands kampioen in de 640 klasse en in 2019 werden de OKIA heren Nederlands kampioen in de 600 klasse. Het hoogtepunt van de afgelopen 50 jaar is de Europese titel in het club- en landenteam in 2001 in Bütschwil Zwitserland.

Ga voor meer informatie over touwtrekvereniging OKIA naar www.okia.nl.